Előzetes

A Zólyombrézó - DAC 1904 mérkőzés előtt: A szezon legfontosabb megmérettetése

A Zólyombrézó - DAC 1904 mérkőzés előtt: A szezon legfontosabb megmérettetése

A-CSAPAT
|
Előzetes
| szo 4.5.2024, Nagy Krisztián, foto: Lelkes Ernő

Május első hétvégéjén egy újabb komoly lépést tehetünk az európai kupaszereplés kivívása felé. A Zólyombrézó-DAC összecsapás vasárnap 17:30 órakor kezdődik.

Elcsípni az érmes pozíciót

A Slovan felett aratott múlt vasárnapi euforikus győzelmünkkel lőtávolságon belük maradtunk a Nagyszombat, Zsolna pároshoz képest, a piros-feketék és a sárga-zöldek két ponttal előznek meg minket. Matej Trusa első DAC-játékosként ért el mesterhármast az égszínkékek ellen, egyúttal a jelenlegi bajnoki idényben ő lett mindössze a második olyan futballista, aki egy mérkőzésen háromszor is eredményes tudott lenni. Erre elsőként a zólyombrézói Peter Kováčik volt képes, aki az őszi nyitófordulóban a Besztercebánya otthonában szinte egymaga verte meg a katonákat.

A szezon végéig mindössze három forduló maradt hátra, az utolsó előtti kirándulásunkat Zólyombrézóban abszolváljuk, ezt követően a Nagyszombatot fogadjuk, az utolsó meccsen pedig a Zsolna vár együttesünkre. Utóbbi mérkőzést Trencsénben rendezik, mivel a „Sosonok” pályáján kezdetét veszi a gyepszőnyeg cseréje.

„Nagyon veszélyes összecsapás vár ránk egy erős ellenféllel szemben. Meggyőződésem, hogy a hazaiak az első perctől maximális erőbedobással futballoznak majd. Tudjuk, hogy a legutóbbi nyolc bajnoki találkozón nem szereztek pontot, ám jól játszottak, gólhelyzeteket alakítottak ki, csak nem értékesítették azokat. Körültekintőnek kell lennünk és teljesen koncentrálni az elsőtől egészen az utolsó másodpercig. A holnapi az idény legfontosabb megmérettetése, hiszen sokáig küzdöttük azért, hogy ebbe a helyzetbe kerülhessünk, amelyben a saját kezünkben van a sorsunk. Mindössze három forduló van hátra, a kupadöntőt követően több mint valószínű, hogy csak a tabella első három helye ér európai kupaszereplést, a célunk pedig az egyik dobogós pozíció megszerzése” – nyilatkozta Xisco Muñoz, aki tegnap új, az elkövetkező két szezonra szóló szerződést kötött klubunkkal.

Dimun 100. bajnoki rajtja

Két hete, a Rózsahegy elleni hazai találkozón Milan Dimun 100. alkalommal lépett pályára tétmérkőzésen a DAC színeiben. Holnap ugyanő újabb mérföldkőhöz érkezhet – eddig 99-szer szerepelt a Niké Ligában. Az első 15 párharcot kassai, a fennmaradó 84-et dunaszerdahelyi színekben abszolválta.

„Szép dolog száz mérkőzést lejátszani a szlovák élvonalban, Lengyelországban is valamivel több, mint száz rajtot gyűjtöttem. Erre emlékezni fogok a pályafutásom befejezését követően. Bízom benne, hogy a jubileumi századik jó élményként és győztesként marad meg az emlékezetemben, ezért nyernünk kell Zólyombrézóban. Meg akarunk küzdeni a tabella második helyéért” – árulta el Milan Dimun.

„Tudjuk, hogy a Zólyombrézó erős a labdatartásban és gyorsan futballozik, ám a legutóbbi fordulókban nem igazán ment nekik a góllövés. Remélhetőleg stabilak leszünk a védekezésben, kapott gól nélkül hozzuk le a meccset és átmentjük a Slovan ellen, vagy a két csapat legutóbbi egymás elleni találkozóján mutatott hatékonyságunkat” – tette hozzá a nagy munkabírású középpályás, aki 2021 nyarától futballozik a Csallóközben.

FK Železiarne Zólyombrézó: Nyolcmérkőzéses negatív sorozat

A 49 esztendős cseh vezetőedző, Roman Skuhravý tanítványai legutóbb február végén, az alapszakasz utolsó előtti összecsapásán szereztek pontot, a DAC elleni hazai gólnélküli döntetlen alkalmával. Azóta nem és nem képesek újabb pontot, pontokat hozzárakni az addigi termésükhöz, bár a meccsek többsége után dicséret illette a csapat teljesítményét. Az eddigi egyetlen tavaszi sikerüket odahaza a Nagymihály ellen érték el még a tavaszi idény első fordulójában.

A negatív sorozatot egyetlen jó eredmény szakította meg: idegenben 3:1-re legyőzték a Slovant, bejutva a Slovnaft Cup elődöntőjébe.

A zólyombrézói stadion kellemes környezetéből a Rózsahegy, a Nagyszombat és a Zsolna is képes volt három ponttal távozni a rájátszásban, míg idegenben a vasgyáriak sorrendben a Slovan, a mi MOL Arénánkban, múlt héten pedig a Rózsahegy (az volt a Zólyombrézó jubileumi 100. veresége az élvonalban) otthonában maradtak alul.

A Zólyombrézó meccsein esik a legtöbb gól a bajnokságban, eddig 98 találatot jegyezhettünk fel (47:51-es gólarány). A felső hatosban ők az egyetlen, negatív gólaránnyal rendelkező együttes, emellett azonban övék a harmadik legtermékenyebb támadósor.

A házi góllövőlista élén a hét találatot szerző Ridwan Sanusi áll, Patrik Blahút, Peter Kováčik, Roland Galčík és Mark Assinor (Blahút a tavaszt kölcsönjátékosként a Slovácko együttesénél tölti) eggyel kevesebbet lőtt. Kováčik 16 ponttal (6 gól + 10 gólpassz) a Niké Liga negyedik legproduktívabb labdarúgója.

A két csapat legutóbbi 5 egymás elleni mérkőzése az élvonalban:
2023.04.14. – DAC-Zólyombrézó 2:1, gólszerzők: Dimun 2 – Pavúk, 5548 néző
2023.04.30. – Zólyombrézó-DAC 2:0, gólszerzők: Bartoš, Kabongo, 2576 néző
2023.10.08. – DAC-Zólyombrézó 3:2, gólszerzők: Gavrić, Trusa, Gruszkowski – Sanusi, Galčík (11 m), 5184 néző
2024.02.25. – Zólyombrézó-DAC 0:0, 1517 néző
2024.04.07. – DAC-Zólyombrézó 3:1, gólszerzők: Koné 2, Trusa – Sanusi, 4884 néző

Történelem

A Zólyombrézó számára a jelenlegi a hetedik élvonalbeli idény, 1998 és 2013 között a másodosztályban is találkozott a két csapat.

Az első ligában 20 alkalommal csaptak össze a holnapi ellenfelek, az örökmérleg a DAC-nak kedvez. A Breznóbányai járásban található, 4 ezer lakosú község bordó csapata otthonában kilenc alkalommal léptünk pályára és érvényes, hogy amikor betaláltunk, győztünk is. Ez három alkalommal esett meg, négyszer egy pontot szereztünk (mindannyiszor 0:0), két mérkőzésen pedig a hazaiak diadalmaskodtak – a legelső látogatásunk alkalmával, még 2014 szeptemberében, majd tavaly a rájátszás során.

A mostani, 2023/24-es idényben mindkét hazai összecsapásunkat sikerrel vettük; mindkettőn már 3:0-ra is vezettünk, ám végül 3:2, illetve 3:1 került be a jegyzőkönyvekbe. Február végén idegenben a fentebb már említett gólnélküli végeredmény született, amely immár az 5. volt egy egymás elleni meccsek történetében.

A DAC élvonalbeli gólszerzői a Zólyombrézó ellen:
6 - Szarka
2 - K. Vida, Pačinda, Bayo, Ljubičić, Krstović, Dimun, Koné, Trusa
1 - Michalík, Brašeň, Ľupták, Šafranko, Huk, Kalmár, Gavrić, Gruszkowski
(vastaggal szedve a jelenlegi játékoskeret tagjai)

Hol követhetjük a mérkőzést?

A holnapi találkozót élőben a következő csatornákon követheti figyelemmel:
- Dajto televízió
- https://voyo.markiza.sk/ internetes televízió

Honlapunkon pedig élő szöveges tudósítással jelentkezünk.

A szurkolói útmutatót és a belépőjegyekről szóló információkat itt olvashatják.

Élvonalbeli mérleg:
DAC: 29. idény, 905 mérkőzés: 336-226-343, gólarány 1132:1238
Podbrezová: 7. idény, 215 mérkőzés: 69-46-100, gólarány 253:310

Egymás elleni mérleg (a mi szemszögünkből):
Teljes: 20 12-6-2, gólarány 30:18
Az ellenfél otthonában: 9 3-4-2, 7:8

A Niké Liga rájátszásának 8. (összesítve a 30.) fordulója:
BAJNOKI CÍMÉRT - FELSŐHÁZ
Szombat, 2024. május 4., 15:30 ó: Trnava-Ružomberok, 18:00 ó: Slovan-Žilina
Vasárnap, 2024. május 5., 17:30 ó: Podbrezová-DAC
KIESÉS ELLEN – ALSÓHÁZ
Péntek, 2024. május 3., 17:30 ó: Banská Bystrica-Košice (2:1)
Szombat, 2024. május 4., 18:00 ó: Zlaté Moravce-Skalica, Trenčín-Michalovce

A Zólyombrézó-DAC bajnoki mérkőzés holnap 17:30-kor kezdődik, játékvezetők Kružliak - Pozor, Vitko.

Mint minden tétmeccsről, holnap Zólyombrézóról is élőben jelentkezünk szöveges közvetítés keretén belül. Kövesse a mérkőzést percről percre honlapunkon!

article_bannerarticle_banner