Aktuality

Futbalové srdce Žitného ostrova bije hrdosťou

Futbalové srdce Žitného ostrova bije hrdosťou

A-TÍM
|
Aktuality
| st 24.4.2024, UEFA (foto), DAC 1904 (text)

Po veľkokluboch ako Olympique Marseille či Athletic Bilbao získal zlatú medailu v kategórii „Najlepší profesionálny klub“ na UEFA Grassroots Awards futbalový klub DAC 1904. Tento významný medzinárodný úspech je výsledkom spolupráce medzi klubom, občianskym združením Kukkonia, DAC Academy, Oblastným futbalovým zväzom Dunajská Streda, Slovenským futbalovým zväzom a zúčastnenými klubmi Kukkonia Ligy.

Európska futbalová asociácia od roku 2010 každoročne oceňuje kluby a organizácie, ktoré vytvárajú trvalé dedičstvo futbalu na našom kontinente. Zameriava sa na zviditeľnenie výnimočných jednotlivcov, klubov a zväzov a tiež na iniciatívy občianskych združení, ktoré pomáhajú rozvíjať lásku k futbalu a majú vplyv na rozvoj komunít v obci, v meste či v regióne. DAC 1904 splnil podmienky nominácie na UEFA Grassroots Awards 2023/2024 a v kategórii „Najlepší profesionálny klub“ si ako prvý futbalový klub zo Slovenska odniesol zlato! Slávnostné odovzdanie cien UEFA Grassroots Awards 2023/2024 sa konalo minulý týždeň v sídle UEFA, vo švajčiarskom Nyone.

Úspech celej komunity

Klub získal toto výnimočné ocenenie za projekt Kukkonia Liga, ktorý každoročne realizuje v spolupráci s občianskym združením Kukkonia, DAC Academy, Oblastným futbalovým zväzom Dunajská Streda, Slovenským futbalovým zväzom a ligovými klubmi z regiónu Žitného ostrova. Kukkonia Liga okrem tradičnej ligovej súťaže pre družstvá U9, U11 a U13 zahŕňa aj edukáciu trénerov pôsobiacich v miestnych kluboch a výchovno-vzdelávací program pre mladých futbalistov a ich rodičov. Súčasťou iniciatívy je každoročne v máji organizovaný Športový deň Kukkonia Ligy, na ktorom sa v areáli MOL Football Academy stretáva niekoľko desiatok mládežníckych družstiev. Všetci prichádzajú s rovnakým cieľom – užiť si hru a byť súčasťou žitnoostrovskej futbalovej komunity.

Projekt podporuje aj účasť mládeže na futbalových zápasoch A-tímu, vďaka čomu majú deti z regiónu možnosť sprevádzať profesionálnych hráčov pri ich nástupe na zápas, porozprávať sa s nimi a sledovať ich hru. Európska futbalová asociácia považovala tento projekt za nasledovaniahodný. Vyzdvihovala hlavne zainteresovanosť zúčastnených strán na rozvoji a podpore regionálneho futbalu. Spoluprácu na projekte považovala za príkladnú aj z dôvodu snahy o upevňovanie miestnej spolupatričnosti, vzájomnej dôvery a rešpektu. (Názov ligy vychádza zo starého pomenovania žitnoostrovského regiónu – „Kukkónia“ pozn. red.).

„S radosťou na ihrisku!“

Motto Kukkonia Ligy „S radosťou na ihrisku!“ vzniklo so zámerom viesť deti k presvedčeniu, že futbal je hra, ktorá má prinášať radosť a pozitívnu energiu. Kukkonia Liga má najrôznejšími spôsobmi motivovať deti k tomu, aby si radosť z hry užívali a zároveň aj k tomu, aby pravidelne športovali a mali zdravý životný štýl.

„Úspech Kukkonia Ligy tkvie vo vzájomnej spolupráci a zainteresovanosti ľudí regiónu Žitného ostrova pre futbal. Získanie tohto významného ocenenia nás utvrdilo v presvedčení, že je dôležité vychovávať deti k láske k športu, viesť ich k zodpovednosti, tímovej hre, férovosti a vytrvalosti. Pretože práve vytrvalosťou a tvrdou prácou je možné napredovať!“ hovorí predsedníčka občianskeho združenia Kukkonia Tímea Dóka a dodáva: „Je v záujme nás všetkých investovať do budúcnosti a vychovávať generáciu, ktorá môže z nášho regiónu urobiť ešte lepšie miesto.“ „Ocenenie na UEFA Grassroots Awards je pre nás obrovskou poctou a zároveň povzbudením do ďalšej práce v našej komunite. Projekt Kukkonia Ligy je zároveň príkladom spolunažívania a spolupráce rôznych národností a etník žijúcich v našom regióne, ktoré k sebe pristupujú so vzájomným rešpektom a dôverou,“ vraví riaditeľ DAC Academy Krisztián Németh.

„Kukkonia Ligou sme chceli dať nový impulz mládežníckemu futbalovému životu v regióne, netajíme sa však ani zámerom vyhľadávania a podpory mladých talentov. Veríme, že z detí, ktoré si dnes bezstarostne užívajú futbal na niektorom z obecných futbalových ihrísk v našom regióne, sa môžu v blízkej budúcnosti stať profesionáli, ktorí hrajú srdcom i dušou za náš prvoligový tím,“ dodáva vedúci pre rozvoj mládeže DAC Academy Tibor Ravasz.

8. mája 2024 sa koná 3. Športový deň Kukkonia Ligy

„Tretí ročník Športového dňa Kukkonia Ligy sa uskutoční dňa 8. mája v dunajskostredskej MOL Football Academy. Príďte a oslávte s nami náš úspech!“ pozýva na športové podujatie Tímea Dóka, predsedníčka občianskeho združenia Kukkonia.

KUKKONIA LIGA v číslach

  • iniciatíva Kukkonia Liga vznikla v roku 2021
  • v roku 2022 hralo v Kukkonia Lige 550 detí zo Žitného ostrova v kategóriách U9, U11 a U13, v roku 2023 ich počet narástol na 750
  • na 2. Športovom dni Kukkonia ligy, ktorý sa konal 8. mája 2023 sa zúčastnilo celkom 50 rôznych mládežníckych tímov, 660 detí a 2 500 divákov. V porovnaní s rokom 2022 počet hráčov narástol o 150 a počet divákov o 500. Výber 60-tich najtalentovanejších detí 2. Športového dňa (tzv. Kukkonia Liga All Stars) sa následne zúčastnil medzinárodného trojdňového turnaja „Balaton Trophy“. Tím U11 vo svojej vekovej kategórii získal prvé miesto.
  • školenie trénerov absolvovalo v roku 2023 65 trénerov z regiónu, 24 z nich následne absolvovalo aj školenie UEFA C-Grassroots licencie
  • MOL Football Academy je tréningovým centrom A-mužstva DAC 1904 a mládežníckych tímov klubu (DAC Academy), zároveň poskytuje možnosti na prípravu aj pre menšie kluby z regiónu

article_bannerarticle_banner