Előzetes

A DAC 1904 - FC Kassa mérkőzés előtt: Hatékonyan, gyorsan, aktívan, győztesen

A DAC 1904 - FC Kassa mérkőzés előtt: Hatékonyan, gyorsan, aktívan, győztesen

A-CSAPAT
|
Előzetes
| pé 4.8.2023, Nagy Krisztián, foto: Lelkes Ernő

Az új bajnoki idény első hazai fellépésén a keleti újoncot fogadjuk. A DAC-Kassa összecsapás szombaton 18:00 órakor kezdődik.

Megörvendeztetni a szurkolókat és saját magunkat is

A nyitókörben a Nagymihály otthonában elért döntetlent követően jön a DAC első hazai találkozója a Niké Ligában. Ismét egy kelet-szlovákiai ellenféllel, ezúttal az újonc FC Kassával csapunk össze. És akárcsak egy hete, a mostani is a sárga-kék csapatok párharca lesz. A MOL Arénában 78 nap után rendeznek ismét ligamérkőzést.

„Már várjuk az új bajnoki szezon első hazai találkozóját. Nagymihályban nem használtuk ki a lehetőségeinket és csak egy pontot szereztünk. Holnap hatékonyak, gyorsak, aktívak és természetesen győztesek szeretnénk lenni. Ez hajt minket előre, hiszen meg akarjuk örvendeztetni saját magunkat és a szurkolóinkat is. Meg kell mutatnunk, hogy annak ellenére is jó úton haladunk, hogy a legutóbbi két meccs nem az elképzeléseink szerint alakult, ami azonban néha megesik a futballban. Még igazából be sem indult az idény, mindössze a nyitóforduló van mögöttünk. A másodikban energiát – a szurkolóktól érkezőt is -, a srácoktól minőségi hozzáállást és teljesítményt várok, akik a tudásuk legjavát fogják nyújtani” – összegezte a mérkőzést megelőző elvárásait Adrian Guľa vezetőedző, aki holnap 45. alkalommal ül tétmérkőzésen a DAC kispadján.

Trénerünk ismét nem számíthat a Filip Kaša, Aleš Čermák páros játékára. Urblík Norbert egy hete a Somorja meccsén izomsérülést szenvedett, a keret többi tagja azonban egészséges. Spyros Risvanist is beleértve, akit egy hete kényszerűségből le kellett cserélni. „Filip egy kisebb artroszkópiás beavatkozáson esett át, aminek pozitív lett az eredménye és bízom benne, hogy hamarosan visszatérhet az edzésfolyamatba. Čermák az egyéni és az erőnléti edzésekről fokozatos tér át a csapattal való gyakorlásokra, a jövő héten már teljes terhelést kellene kapnia. Szerencsére Risvanis felépült, már szerdán a csapattal gyakorolt. Örülünk, hogy Aleksandar Popović is velünk van, aki néhánynapos adaptációs időszakon van túl, ami nagyon fontos a kapusoknál. El kell sajátítania a játékstílusunkat, ami egy különlegesebb folyamatot jelent, mint a mezőnyjátékosoknál. Ez Kiko Herc esetében is érvényes, aki azonnal bevetésre került a múlt heti meccsen és megmutatta, miért szerettük volna leigazolni. Neki még jobban meg kell ismernie a srácokat, hiszen a többségükkel nem futballozott együtt. Boldog vagyok, hogy napról napra közelebb kerül ahhoz a formájához, amelyet várunk tőle. Ezek pozitívumok és bízom benne, hogy nemcsak a mérkőzés elején, de annak folyamán és a végén is erősek leszünk. Mindig a csapatszellemre alapozunk és azokra a képességekre, amelyek a nagymihályi pontvesztés ellenére is jelen vannak a csapatban. Az első fordulóbeli döntetlent követően néhány dolgot ki kell blokkolnunk, nyitnunk. Remélhetőleg a hazai összecsapáson, a mi szentélyünkben ez sikerül is. Bízom benne, hogy közösen erősek és győztesek leszünk” – kívánta a DAC 48 esztendős trénere.

FC Kassa: tapasztalt csapat, tapasztalt edzővel

A DAC élvonalbeli történelme során eddig két kassai klubbal találkoztunk: a Lokomotívával és az 1. FC-vel (később MFK). 1993 és 2015 között összesen 48 összecsapást vívtunk ellenük. Szombaton egy újabb névvel, az FC Kassával bővül ez a lista. A keleti nagyváros újonccsapata ugyanis egy új entitás, amely egyik egykori kassai klub utódjának sem tartja magát.

Kassai együttessel legutóbb a 2014/15-ös idényben találkoztunk tétmérkőzésen, amikor az ellenfél soraiban Erik Pačinda is szerepelt, aki pont az említett szezon után igazolt hozzánk. A DAC színeiben 93 bajnoki találkozón 32 gólt szerzett. Ezt követően rövid időre megfordult a Plzeň, a lengyel Kielce és a Nagyszombat csapataiban, majd 2021 januárjában hazatért és segített a szülővárosának a legjobbak közé való visszatérésben.

Az FC Kassa 2018-ban jött létre a Szilvásapáti (Vyšné Opátske) és az FK Kassa-Barca összeolvadásával. Az új klub a III. liga Keleti csoportjában kezdte meg szereplését és rögtön az első szezonjában tükörsimán lett bajnok, egyetlen vereséggel, döntetlen nélkül. A II. ligában sorrendben a 10., 5., 5., és az 1. helyen végzett.

A 47 esztendős Anton Šoltis a második szezonját kezdte meg az együttes kispadján. Ellenfelünk vezetőedzője több élvonalbeli gárdát is irányított már és egy tapasztalt játékoskeret áll rendelkezésére. Šoltis a nyári átigazolási időszak alatt is a bevált nevekre támaszkodott, több olyan futballista is Kassára igazolt, akiknek a honi és a külföldi élvonalbeli bajnokságokban is sok lejátszott mérkőzés áll a nevük mellett.

Az első fordulóban a Kassa hazai pályán teltház előtt bizonyította, hogy a tabella nyugodt vizein szeretne evezni a szezon során, hiszen a 0:0-s döntetlent követően két pontot elvett a Slovantól.

Történelem

A fentebb említett 48 mérkőzésből, amelyeket kassai csapatok ellen vívtunk, a legutóbbi hármat a 2014/15-ös szezonban abszolváltuk. Először odahaza 3:1-re győzött a DAC (gólszerzők: Ujlaky, Sabler, Jurčo – Pačinda), a fennmaradó két találkozó pedig egyaránt 1:1-es döntetlennel ért véget. Kassán Novák, illetve Sabler, Dunaszerdahelyen pedig Horváth és Haskić iratkozott fel a gólszerzők közé.

Bár 2015 tavaszán a 6. helyre futott be az MFK Kassa (2 ponttal és 2 hellyel megelőzve a DAC-ot), ám a következő szezon előtt nem kapta meg az induláshoz szükséges licencet és a kassai labdarúgás nyolc hosszú esztendőre eltűnt az élvonalbeli térképről.

Az FC Kassával ez év téli felkészülésének az elején találkoztunk egy barátságos mérkőzés keretében. Az akadémiánkon megrendezett összecsapás három gólt hozott: Krstović két találatára Mizerák válaszolt, így a DAC 2:1-es sikert aratott.

Hol követhetjük a mérkőzést?

A holnapi találkozót élőben a következő csatornán követheti figyelemmel:
- https://voyo.markiza.sk/ internetes televízió

Honlapunkon pedig élő szöveges tudósítással jelentkezünk.

A szurkolói útmutatót és a belépőjegyekről szóló információkat itt olvashatják.

Élvonalbeli mérleg:
DAC: 29. idény, 877 mérkőzés: 323-217-337, gólarány 1090:1208
Kassa: 1. idény, 1 mérkőzés: 0-1-0, gólarány 0:0

Egymás elleni mérleg (a mi szemszögünkből):
Teljes: 0 0-0-0, gólarány 0:0
Stadionunkban: 0 0-0-0, 0:0

A Fortuna Liga 2. fordulójának műsora:
Péntek, 2023. augusztus 4., 20:30 ó: Ružomberok-Skalica
Szombat, 2023. augusztus 5., 18:00 ó: Slovan-Banská Bystrica, Trenčín-Michalovce, DAC-Košice
Vasárnap, 2023. augusztus 6., 18:00 ó: Zlaté Moravce-Trnava, 20:30 ó: Podbrezová-Žilina

A DAC-Kassa bajnoki mérkőzés holnap 18:00-kor kezdődik, játékvezetők Ruc - Jekkel, Poláček.

article_bannerarticle_banner