Interjú

Zoran Záhradník: Eufória helyett megkönnyebbülés

Zoran Záhradník: Eufória helyett megkönnyebbülés

A-CSAPAT
|
Interjú
| sze 9.8.2023, Nagy Krisztián, foto: Örszik Ödön, Lelkes Ernő

„A gólom után nagyon gyorsan ráeszméltem, hogy hajnyírás lesz. A kispadról mindannyian azt kiabálták, intsek búcsút a hajamnak.” A tehetséges támadó a Kassa elleni találatának köszönhetően a DAC élvonalbeli történelmének a második legfiatalabb gólszerzője lett.

Gratulálunk az első élvonalbeli gólodhoz. Milyen érzés tizenhét évesen betalálni a felnőttek között?
„Nem volt eufória, inkább megkönnyebbültem, hogy végre eredményes voltam. Két éve augusztusban mutatkoztam be az első ligában, így elég sokat vártam rá. Természetesen nagyon boldog voltam, de rögtön a következő gondolatom az volt, hogy elveszítem a hajam. A találatom után közvetlenül bevillant, hogy fazonigazítás következik…”

Volt valamiféle fogadás az első bajnoki góllal kapcsolatban?
„Igen, de ez még Nagymihályban született. Itt Nikola Krstović csapott le a lehetőségre és nem engedte ki a kezei közül. A gólom után a kispadról mindenki azt kiabálta, intsek búcsút a hajamnak. Tudtam, hogy nem úszom meg.”

A találatod előtt Ioannis Niarchos ugratott ki parádésan, kijátszottad az ellenfél lestaktikáját és rutinosan fejezted be a támadást. Magad mentél a kapusra és bár passzolhattál is volna, magadra vállaltad a felelősséget…
„Passzolni akartam, de a védő a labda útjában állt, ezért úgy döntöttem, magam fejezem be. Hagytam, hogy Veselovský kifussa magát (nevet). A fél kapu üresen tátongott, így magabiztos voltam.”

Kinek ajánlod az első élvonalbeli gólodat?
„Mindenképpen a családnak, tehát édesanyámnak, édesapámnak, az öcsémnek, a húgomnak, a nagypapámnak és a nagymamáimnak.”

Láttak már élőben a DAC vagy a Somorja színeiben?
„Még nem, csak a Nagymihály mérkőzéseire jártak ki. Nemrég meglátogattak Dunaszerdahelyen, de akkor épp nem volt meccsünk.”

Sokat hallgattad, hogy már itt lenne az ideje betalálni?
„Igen, főleg otthonról, a szüleimtől és a nagypapámtól. A leginkább azonban én helyeztem a nyomást saját magamra, hogy jönnie kell a gólnak.”

4:0-s állásnál léptél pályára. Bíztál benne, hogy ez lehet a megfelelő nap az első találat megszerzésére?
„Azt mondtam magamban, hogy ha ma sem találok be, akkor már nem tudom, mikor. Azzal kerültem pályára, hogy eredményesnek kell lennem. Szerencsére ez össze is jött. A mérkőzést követően sok gratulációt kaptam a családtól, az edzőktől és a csapattársaktól is, de mindannyian hozzátették, hogy további gólokat is akarnak tőlem látni.”

Télen érkeztél Nagymihályról. Hogyan érzi magát egy tizenhét esztendős srác Dunaszerdahelyen, távol az otthonától?
„Már megszoktam. Így legalább megtanultam főzni, minden rendben van. A csapattársaim és a klub alkalmazottjai az első naptól kezdve a segítségemre vannak, nekik köszönhetően jól megy a beilleszkedés.”

És mi a helyzet a labdarúgással? Tavasszal a második ligás Somorján futballoztál. Miben segített a farmcsapatunkban való szereplés?
„Nagyon sokban, főleg a felnőttfoci világában abszolvált játékpercek tekintetében. Nagymihályban általában csak csereként léptem pályára, itt folyamatos játéklehetőséget kaptam, és lőttem is három gólt. Szintén remek dolog, hogy a Somorja vezetőedzője, Juraj Ančic igyekszik ugyanolyan stílusban pályára küldeni a csapatot, ahogy a DAC is futballozik, így látható egy bizonyos fokú folyamatosság.”

A jövő héten ünnepled a tizennyolcadik születésnapod, ezzel te vagy a csapat legfiatalabb tagja. Milyen extra feladatokat hoz ez magával?
„Addig kell élvezni a dolgokat, amíg fiatal vagyok… Az edzések után nekem kell összeszednem a segédeszközöket, én hordom a cuccokat az autóbuszba. Itt jobb a helyzet, mint Nagymihályban, ott mindent nekem kellett csinálnom. A DAC-nál fiatalabb a társaság és nincs túl sok plusz munka.”

Melyek a legközelebbi célkitűzéseid?
„Szeretnék bekerülni a DAC kezdőcsapatába, folyamatos játéklehetőséget kapni, további gólokat lőni és gólpasszokat adni. A 19 éven alatti korosztályos válogatottal ki akarunk jutni a jövőévi Európa-bajnokságra, amelyet ezúttal Észak-Írországban rendeznek.”

Szeptembertől ismét jönnek az iskolai kötelezettségek. Hova jársz?
„A negyedik évemet kezdem meg a nagymihályi Pavol Horov Gimnáziumban, így az új iskolaévben vár rám az érettségi vizsga. Távúton tanulok, a tanárok sok segítséget nyújtanak. Minden bizonnyal nehéz lesz az érettségi, de remélhetőleg sikerrel veszem az akadályt. Azt követően szeretnék a sároseperjesi főiskolára felvételt nyerni, méghozzá testnevelés- és földrajz szakon. Az iskola közel van az otthonomhoz, ezért is esett rá a választásunk.”

A DAC élvonalbeli történelmének a második legfiatalabb gólszerzője

Zoran Záhradník szombaton csapatunk ötödik gólját szerezte a Kassa ellen, amely egyúttal az első volt számára a Niké Ligában. Összességében eddig 17 élvonalbeli mérkőzés (15 a Nagymihály, 2 a DAC színeiben) szerepel a neve mellett, és ő lett a DAC első ligás történelmének a második legfiatalabb gólszerzője. A Kassa elleni mérkőzés időpontjában pontosan két hét hiányzott neki a nagykorúságig.

A DAC öt legfiatalabb élvonalbeli gólszerzője:

Roland Černák, 17 év, 0 hónap és 25 nap (2014.8.16., DAC-Miava 1:0)
Zoran Záhradník, 17 év, 11 hónap és 17 nap (2023.8.5., DAC-Kassa 5:2)
Marko Divković, 18 év, 2 hónap és 9 nap (2017.8.20., DAC-Zsolna 4:2)
Roman Sabler, 18 év, 10 hónap, 22 nap (2014.7.26., Rózsahegy-DAC 1:1)
Róbert Polievka, 19 év, 4 hónap, 22 nap (2015.10.31., DAC-Zsolna 1:0)

A név után a pontos kor szerepel és a mérkőzés adatai, amely során az adott játékos első élvonalbeli gólját szerezte a DAC színeiben.

article_bannerarticle_banner