Előzetes

A Slovan - DAC 1904 mérkőzés előtt: A jubileumi évben először

A Slovan - DAC 1904 mérkőzés előtt: A jubileumi évben először

A-CSAPAT
|
Előzetes
| pé 12.4.2024, Nagy Krisztián, foto: Lelkes Ernő
article_banner
article_banner
article_banner

A rájátszás hétvégi 5. fordulójának rangadóján Pozsonyban a Nemzeti Futballstadionban lépünk pályára. A Slovan-DAC összecsapás szombaton 15:30 órakor kezdődik.

Nem szeretnénk elsőként gratulálni

A Zólyombrézó elleni vasárnapi 3:1-es hazai győzelmükkel a 2. őszi forduló óta első alkalommal léptek fel a dobogóra a sárga-kékek, ahol a Zsolnát váltották a harmadik helyen. Viszont rendkívül kiegyenlített a tabella, az európai kupaszereplésért zajló küzdelem még sok izgalmat tartogat.

A jubileumi esztendőben, amely során a DAC alapításának 120. évét ünnepli, először mérkőzünk meg a pozsonyi Slovannal. Holnap egy olyan csapat otthonába látogatunk, amely egyetlen pontra van a bajnoki cím megszerzésétől. Kélt hét múlva, április 28-án, vasárnap odahaza is fogadjuk az égszínkékeket.

„Tisztában vagyunk vele, mit jelent ez a rangadó a klub és a szurkolók számára. Ez mindig egy különleges meccs, ugyanakkor nagy kihívás a csapatnak. Nem kell különösképpen kiemelni, hogy csak akkor lehetünk sikeresek Pozsonyban, ha mindegyik játékos mindent belead. És talán ez sem lesz elég, mivel a bajnokság legerősebb csapatával találkozunk. Múlt héten odahaza nagy magabiztosságot sugároztunk, a játékunk pedig közelített ahhoz, amit mutatni szeretnénk. Remélhetőleg eljött az idő, amikor idegenben is meg tudjuk ismételni a hasonló teljesítményt” – fogalmazta meg kívánságát Xisco Muñoz vezetőedző, aki várja a nagyszámú nézősereg előtt megrendezett összecsapást. „A DAC-nak mindig komoly céljai vannak, amelyek eléréséhez a nagycsapatok elleni nagy csatákat is sikerrel kell megvívni. A Slovan megérdemelten áll az első helyen és senki sem kételkedik benne, hogy megszerzi a bajnoki címet. Mi azonban azt akarjuk elérni, hogy csak a jövő héten ünnepeljenek. Nagyon kemény az áprilisi menetrendünk, de közel kerültünk azokhoz a helyekhez, ahol a szezon végeztével lenni szeretnénk, ezért továbbra is gyűjtögetnünk kell a pontokat. Holnap fontos lesz, hogy a játékosok a pályán, az edzők a kispadon és a vendégszektorban helyet foglaló szurkolók is megmutassák az erejüket.”

Hat fordulóval a zárás előtt a Slovan 18 pontos előnnyel vezet a második helyezett Nagyszombat előtt. Ha nem szeretnének a Spartak esetleges vasárnapi zólyombrézói botlására várni, holnap legalább egy pontot kell szerezniük, hogy véglegesen biztosítsák a bajnoki címüket. „Ebben a tekintetben önzőnek kell lennünk és nem törődnünk az ellenféllel. Csak átlag feletti teljesítménnyel semlegesíthetjük a hazaiak erősségeit, akik minden bizonnyal rendkívül motiváltak lesznek. Az ellenfélnek éreznie kell, hogy egy minőségi, agresszív és egységes csapat áll velük szemben” – tette hozzá a dunaszerdahelyi szakvezető, aki ezúttal sem számolhat a Yapi, Barišić páros játékával. A múlt héten kényszerből lecserélt Brunetti szerepeltetése továbbra is kérdéses.

ŠK Slovan Pozsony: Egy pontra a bajnoki címtől

Az égszínkékeknek elég egyetlen pont ahhoz, hogy megszerezzék sorozatban a hatodik és az önálló szlovák bajnokságban már a 14. elsőségüket. Ez mindkét tekintetben rekordnak számít.

A remek formájukról tanúskodik, hogy tavasszal mindössze egyetlen mérkőzésen, a Nagyszombat elleni hazai vereség alkalmával veszítettek pontokat. A kiváló idény, amely során a pozsonyiak továbbjutottak az Európa Konferencia Liga csoportköréből és magabiztosan lépdelnek az összességében már 30. bajnoki címük felé, egyetlen kudarca a Slovnaft Cup negyeddöntőjében való kiesés. Itt a Slovan odahaza szenvedett 1:3-as vereséget a Zólyombrézótól.

Vladimír Weiss vezetőedző védencei a legtöbb gólt szerezték és a legkevesebbet kapták. A gólarányuk +44, a második legjobb ebben a mutatóban, a nagyszombati Spartak tetemes hátránnyal követi őket (+14).

Az együttes legjobb góllövője és egyben az egész pontvadászat legproduktívabb futballistája az örmény Tigran Barseghyan, aki a 10 találatához 11 gólpasszt is hozzátett. A legutóbbi fordulóban Zsolnán 2+1-es mutatóval zárt. Aleksandar Čavrić, Nino Marcelli és David Strelec mindössze egy góllal lőttek kevesebbet; Čavrić azonban a télen Japánba igazolt.

A két csapat legutóbbi 5 egymás elleni mérkőzése az élvonalban:
2023.02.12. – DAC-Slovan 1:1, gólszerzők: Blackman – Kucka, 9161 néző
2023.04.09. – Slovan-DAC 2:1, gólszerzők: Čavrić, Abubakari – Kalmár, 10 590 néző
2023.05.07. – DAC-Slovan 2:3, gólszerzők: Krstović, Ramadan – Lovat, Green, Weiss (11 m), 12 211 néző
2023.09.17. – DAC-Slovan 3:1, gólszerzők: Goure, Čermák, Gavrić – Strelec, 8866 néző
2023.12.17. – Slovan-DAC 2:1, gólszerzők: Tolić 2 – Trusa, 4789 néző

Történelem

A Slovan elleni eddigi 75 első ligás mérkőzés örökmérlege jelentősen az ellenfélnek kedvez. Idegenben eddig 36 alkalommal léptünk pályára, kilencen sikerült pontot, pontokat szereznünk: három siker (1996 augusztusa, 2015 márciusa, 2021 májusa) mellett hatszor született döntetlen.

A Slovan otthonában lejátszott említett 36 összecsapásból mindössze hármon nem esett gól – a két legelsőn (1988/89 és 1989/90), míg harmadszor 2021 decemberében maradtak érintetlenek a hálók.

A jelenlegi bajnoki idény alapszakaszának 7. fordulójában a Slovan a két eddigi vereségéből az elsőt szenvedte el Dunaszerdahelyen (a másikat a rájátszás 2. fordulójában odahaza a Nagyszombat ellen). Szeptemberben a MOL Aréna közönsége 3:1-es sárga-kék sikernek örülhetett – az 57. percben Goure, Čermák és Gavrić találataival már 3:0-ra vezettünk.

A decemberi zárófordulóban a Slovan odahaza aratott 2:1-es győzelmet, röviddel az első félidő lefújása előtt Trusa parádés lövésével egyenlítettük.

A DAC élvonalbeli gólszerzői a Slovan ellen:
4 - Diňa, Ürge, Ramirez
3 - Bari, Kalmár, Krstović
2 - Kašpar, Jančula, Radványi, Gašparík, Delarge, Gajan, Štepanovský, Pačinda, Davis, Vida K., Divković
1 - Simon, Takáč, Mičinec, Fieber, Mašek, Hrabáč, Čorić, Copa, Zsákovics, Rimanovský, Kweuke, Fodrek, Krišto, Szabó, Kwin, Šabala, Šafranko, Bayo, Herc, A. Fábry, Balić, Schäfer, Sharani, Balogh, Blackman, Ramadan, Goure, Čermák, Gavrić, Trusa
(vastaggal szedve a jelenlegi játékoskeret tagjai)

Hol követhetjük a mérkőzést?

A holnapi találkozót élőben a következő csatornákon követheti figyelemmel:
- https://m4sport.hu/ internetes televízió (1-es csatorna)
- https://voyo.markiza.sk/ internetes televízió

Honlapunkon pedig élő szöveges tudósítással jelentkezünk.

A szurkolói útmutatót és a belépőjegyekről szóló információkat itt olvashatják.

Élvonalbeli mérleg:
DAC: 29. idény, 902 mérkőzés: 335-224-343, gólarány 1127:1235
Slovan: 77. idény, 2228 mérkőzés: 1124-512-592, gólarány 3934:2542

Egymás elleni mérleg (a mi szemszögünkből):
Teljes: 75 15-18-42, gólarány 73:132
Az ellenfél otthonában: 36 3-6-27, 26:77

A Niké Liga rájátszásának 5. (összesítve a 27.) fordulója:
BAJNOKI CÍMÉRT - FELSŐHÁZ
Péntek, 2024. április 12., 17:30 ó: Žilina-Ružomberok
Szombat, 2024. április 13., 15:30 ó: Slovan-DAC
Vasárnap, 2024. április 14., 17:30 ó: DAC Podbrezová-Trnava
KIESÉS ELLEN - ALSÓHÁZ
Szombat, 2024. április 13., 18:00 ó: Trenčín-Zlaté Moravce, Košice-Skalica, Banská Bystrica-Michalovce

A Slovan-DAC bajnoki mérkőzés holnap 15:30-kor kezdődik, játékvezetők Marhefka - Poláček, Jekkel.

Mint minden tétmeccsről, holnap Pozsonyból is élőben jelentkezünk szöveges közvetítés keretén belül. Kövesse a mérkőzést percről percre honlapunkon!